New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)
PhotoCamel: Your friendly photo community, with free discussion forums, digital photography reviews, photo sharing, galleries, downloads, blogs, photography contests, and prizes.
 

Go Back   PhotoCamel - Your Friendly Photography Forum > Cameras and Lenses > Nikon

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2008   #1
Llama
 
photofox's Avatar
 
Posts: 896
CamelKarma: 1615
Editing OK?: Ask first
Constructive Critique?: Yes
Default New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

New firmware is out:

D300 -
Windows - Answer
Mac - Answer

Quote:
Modifications enabled with upgrade of A and B firmware to v.1.03

An issue that, in some rare circumstances, caused the battery indicator to blink, regardless of actual battery charge, has been resolved.
D3-
Windows - Answer
Mac - Answer

Quote:
IMPORTANT NOTE: Users of the Wireless Transmitter WT-4a and Thumbnail Selector

When the Wireless Transmitter WT-4a and Thumbnail Selector are to be used with the D3, please DO NOT upgrade the D3 firmware to ver. 2.00 at this time.

WT-4a and Thumbnail Selector compatibility with D3 firmware v.2.00 is scheduled for the middle of July, '08. After that time, please return to this page and perform the firmware upgrade.

Modifications enabled with upgrade of A and B firmware to v.2.00

Images captured with "Rotate tall", in the playback menu, set to "On", are not automatically rotated for display immediately after capture (image review).
The following changes and additions have been made to "f4: Assign FUNC.Button > FUNC. Button + dials" ; "f5: Assign preview button > Preview + command dials", and "f6: Assign AE-L / AF-L button > AE-L / AF-L + command dials" menus in Custom Settings:
The "Choose image area" option has been separated into two options, "Choose image area (FX / DX / 5:4)" and "Choose image area (FX / DX)"
A new "Shooting menu bank" option has been added.

When "Choose image area (FX / DX / 5:4)" or "Choose image area (FX/DX)" is selected and the function button (Fn) is pressed, the image area setting is displayed in the top control panel, in the shooting information display, and at the bottom of the viewfinder.
A "Copyright information" item has been added to the setup menu. When "Copyright information" is enabled, the copyright symbol ( ) is shown in the shooting info display.
"Recent settings" can now be displayed in place of "My Menu".
The virtual horizon can now be displayed with shooting in LiveView mode.
The "Vignette control" setting can now be confimed in shooting information.
The "Vignette control" item in the shooting menu now supports all types of G- and D-type lenses, except DX and PC lenses.
The "Vignette control" compensation value has been optimized for shooting with "Active D-Lighting" the shooting menu.
Electronic analog exposure displays are now shown in the control panel and shooting info display while the exposure compensation setting is being applied.
The degree of the "High ISO NR" setting can now be confirmed in the shooting info display while the "High ISO NR" setting item, in the shooting menu, is being applied.
Design of the FX-format icon in the "Choose image area" setting has been modified.
Ankara, Riyadh, Kuwait, and Manamah have been added to the "Time zone" options for the "World Time" item in the setup menu.
When a GPS device is used and no heading information is available, --.-- is now displayed for the "Position > Heading" option in the "GPS" item in the setup menu.
When shooting in LiveView mode using Camera Control Pro 2 (ver. 2.2.0) or later with a PC-E lens, the aperture setting can now be adjusted from the computer.
Autofocus performance has been improved.
Auto White Balance performance has been improved.
An issue that, in some rare circumstances, caused the battery indicator to blink, regardless of actual battery charge, has been resolved.
Errors in the German help displays have been corrected.

__________________
Members don't see ads in threads. Register for your free account today and become a member of PhotoCamel to open up the site's many benefits and features.
__________________
Nikon D300
My Flickr Gallery
photofox is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008   #2
PhotoCamel Supporter DONATED
Camel Breath
 
cyclohexane's Avatar
 
Location: San Francisco Bay Area, California, USA
Posts: 10,883
CamelKarma: 1099193
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

Just updated my D300 firmware. Doesn't seem any different, but I think that's the point. =)

Guess we're not getting the expanded Auto ISO functionality from the last D3 firmware update, or the Recent Settings menu, which I've missed from the D2HS.
__________________
-Michael
cyclohexane is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008   #3
Llama
 
photofox's Avatar
 
Posts: 896
CamelKarma: 1615
Editing OK?: Ask first
Constructive Critique?: Yes
Default Re: New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

Updated my D300 too and everything went smoothly. Seems D300 users have gotten a little screwed on the firmware update, so hopefully more is to come soon.
__________________
Nikon D300
My Flickr Gallery
photofox is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2008   #4
Dromedary
 
Gary Mayo's Avatar
 
Location: ProDSLR
Posts: 1,077
CamelKarma: 1192
Editing OK?: Yes
Constructive Critique?: Yes
Default Re: New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

The upgrade on my D3 makes it take pictures slower. After it focuses, it seems to ponder then shoot.
__________________
30 Year Gear Collector

50 cameras and lenses from 8mm to 1000mm.

Click For Modest Gear List ~ Changes Daily

If you have something I need, PM me!

www.guns2roses.com www.garymayo.com
Gary Mayo is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2008   #5
Guanaco
 
Posts: 339
CamelKarma: 37
Editing OK?: Ask First
Constructive Critique?: Yes
Default Re: New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

That's strange Gary, the guy over at DPreview seem to think that the focus a tad faster on the D3. Poor me (NOT) I only have a D300, so I cannot check it. On my D300 I also don't notice any difference.
njangka is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2008   #6
Llama
 
Bonner's Avatar
 
Location: Ventura, California
Posts: 765
CamelKarma: 3138
Editing OK?: Ask First
Constructive Critique?: Yes
Default Re: New Firmware for D3 (v2) and D300 (v1.03)

I have had no problems with the battery on my D300. Everything is working perfectly right now. I am hesitant to do the download...any comments? Jim


__________________
Members don't see ads in threads. Register for your free account today and become a member of PhotoCamel to open up the site's many benefits and features.
__________________
"Emotion trumps craft every time." Jack Hollingsworth, Stock Photographer
Bonner is offline   Reply With Quote
Reply

« PhotoCamel - Your Friendly Photography Forum > Cameras and Lenses > Nikon »


Share this topic:

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quick Note on Firmware update for D3 Nikonfreak Nikon 5 06-20-2008 08:07 AM
D3 firmware update cyclohexane Nikon 19 04-25-2008 05:32 PM
Update to Nikon View NX to V1.03 Nikonfreak Nikon 0 12-05-2007 07:45 AM
Firmware v1.1.3 for Canon 1D Mark III Waleed Canon 1 11-28-2007 07:52 AM
D3 and D300 are out aam1234 Nikon 40 08-29-2007 02:13 PM