Batch sharpening / USM
PhotoCamel: Your friendly photo community, with free discussion forums, digital photography reviews, photo sharing, galleries, downloads, blogs, photography contests, and prizes.
 

Go Back   PhotoCamel - Your Friendly Photography Forum > Tools Of the Trade > Image Editing

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-29-2006   #1
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Batch sharpening / USM

Hi, I hijacked a thread and asked this question but nobody replied yet, so though I'd ask in a separate one.

Was wondering if anybody know whether we can batch USM in either PSE 4.0 or Acdsee 7.0. It's a pain to sharpen 100+ images individually (to be emailed or posted in the net).

Thanks

__________________
Members don't see ads in threads. Register for your free account today and become a member of PhotoCamel to open up the site's many benefits and features.
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2006   #2
PhotoCamel Supporter DONATED
Administrator
 
Mr. Pickles's Avatar
 
Location: Old Folks Home
Posts: 23,276
CamelKarma: 6968994
Editing OK?: Ask First
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

The only problem with "batch" sharpening is that some images can take more sharpening than others. With a batch routine, you could have images with too much, or some with too little.

I don't remember if PSE does actions straight out of the box, or you need to buy a "tweak" to make it do it. If you can get it to do actions, actions are easy. Just creat one that does a USM to the right numbers and go.

Otherwise, I know that for a big group, I (and a lot of others) use Irfanview ( http://www.irfanview.com ), whcih is free. It does batch renaming and sizing, and will add some sharpening while it does it if you want. Will also tweak colors and stuff too if you want. Does a bunch of oter stuff too. A fine utility. Of course, their are others that will do it too.
__________________
Olympus Full-time User
Olympus Passion Magazine
Idiot Savant AND trouble-maker...

PhotoCamel Helpful Info....
Posting Images Tutorial ... Posting and Critiquing? ... What's Camel Karma?
Mr. Pickles is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2006   #3
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Thanks Mr.P,

Didn't know irfanV can do that. Will check it out soon. Thanks
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2006   #4
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Update. Just found out that one can batch sharpen (and many other batch processes) in PSE 4.0. Under file, choose "process multiple files" or something to that effect. Will give it a go soon.
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2011   #5
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Sorry to resurrect this very old thread.

Just did the "process multiple files" in PSE 9.0 to batch sharpen about 100 photos. The files dimension (in MPixels) were not changed (5616x3744). However, the size in MB went from an average of 10.0 MB to an average of 1.0 MB.

The question is, will the drop in MB size affect the quality of prints. I'm planning to print an 11.5x15 photobook.
Also, is there a way to keep the original MB size when doing "process multiple files".

Thanks
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2011   #6
F1 Camel
 
Sailor Blue's Avatar
 
Location: Bangkok, Thailand
Posts: 4,140
CamelKarma: 227845
Editing OK?: Yes
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

ACDSee also has a Batch Edit function, of which sharpening is one option.
__________________
--Don--

Canon 7D, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di, Canon EF 70-200mm f/4L IS USM, Tamron SP 90MM F/2.8 Di 1:1 Macro
Nissin Di866, Electra CLASSIC Plus studio strobes & modifiers
Sekonic L-358 Flash Meter, Yongnuo RF-602 Transmitters & Receivers
Dell 20" 2001F (1200x1800) IPS monitor, Samsung SyncMaster 23" F2380 (1920x1280) PVA monitor, Datacolor Spyder3Elite for monitor calibration
Sailor Blue is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2011   #7
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Cool, Sailor Blue. I'll try that.
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2011   #8
Camel Breath
 
aam1234's Avatar
 
Posts: 15,848
CamelKarma: 820906
Editing OK?: No
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Checked and ACDSee Photo Manager doesn't have batch sharpening. Do you mean ACDSee Pro.
__________________
It's all about light, my friend.
aam1234 is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2011   #9
F1 Camel
 
Sailor Blue's Avatar
 
Location: Bangkok, Thailand
Posts: 4,140
CamelKarma: 227845
Editing OK?: Yes
Constructive Critique?: Yes
Default Re: Batch sharpening / USM

Quote:
Originally Posted by aam1234 View Post
Checked and ACDSee Photo Manager doesn't have batch sharpening. Do you mean ACDSee Pro.
Yes. Sorry but I didn't catch the difference.


__________________
Members don't see ads in threads. Register for your free account today and become a member of PhotoCamel to open up the site's many benefits and features.
__________________
--Don--

Canon 7D, Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II, Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di, Canon EF 70-200mm f/4L IS USM, Tamron SP 90MM F/2.8 Di 1:1 Macro
Nissin Di866, Electra CLASSIC Plus studio strobes & modifiers
Sekonic L-358 Flash Meter, Yongnuo RF-602 Transmitters & Receivers
Dell 20" 2001F (1200x1800) IPS monitor, Samsung SyncMaster 23" F2380 (1920x1280) PVA monitor, Datacolor Spyder3Elite for monitor calibration
Sailor Blue is offline   Reply With Quote
Reply

« PhotoCamel - Your Friendly Photography Forum > Tools Of the Trade > Image Editing »


Share this topic:

Thread Tools
Display Modes

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Batch resizing aam1234 Photography Talk 37 11-01-2009 09:58 AM
Help with Batch Processing Stormdancing Image Editing 3 10-25-2006 02:48 PM
Batch Michele Image Editing 10 09-05-2006 02:33 PM
Batch signature captlen Computers and Software 2 04-22-2006 02:10 AM
Batch resizing? Chris Computers and Software 12 08-20-2005 10:45 AM